Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Zavedením inovativního kobota zvyšuje společnost Leica Geosystems bezpečnost na pracovišti

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Flexible Manufacturing
automation blog
Applications

Zavedením inovativního kobota zvyšuje společnost Leica Geosystems bezpečnost na pracovišti

Zveřejněno Flexible Manufacturing11. únor 2021

Kolaborativní robot automatizuje manipulaci s tácy a tím zvyšuje bezpečnost a ergonomii v nebezpečném pracovním prostředí.
Společnost Leica Geosystems hledala univerzální řešení pro automatizaci manipulace s tácy, na kterých jsou předměty plněny epoxidovou pryskyřicí. Její volbou se na doporučení společnosti Gibotech, partnera pro řešení společnosti OMRON, nakonec stal kolaborativní robot (kobot) OMRON TM.
Leica Geosystems je mezinárodní společnost, která se specializuje na dodávky prémiových senzorů, softwaru a služeb pracovníkům v odvětvích, jako jsou geodetické práce, stavebnictví, infrastruktura, těžba, letectví, výroba a mnoho dalších. Pro své oddělení řízení strojů v dánském Odense společnost potřebovala zajistit flexibilní, přesný a bezpečný způsob, jak přesouvat tácy z regálů. Nové řešení mělo být nastavitelné a mělo zajistit přesné položení táců na místo, kde se předměty na nich umístěné naplní epoxidovou pryskyřicí.

Ochrana osob

Výpary z pryskyřice mají tu nevýhodu, že mohou poškodit lidské zdraví. Jejich vdechování může způsobit zánět a podráždění nosu, krku a plic.
Kobot OMRON TM se tedy jevil jako ideální řešení, neboť ho lze využít právě na místech, která představují pro pracovníky riziko. Součástí řešení jsou i systémy OMRON NX a NX-IO pro řízení strojů a platforma automatizace strojů Sysmac. Celý systém šlo snadno zakomponovat do výrobního procesu společnosti Leica a společnost Gibotech zajistila jeho integraci.
Jak přesně tedy kobot OMRON TM automatizuje proces manipulace s tácy? Nejprve zdvihne tácy z regálu s pomocí orientačního bodu TM, což může být logo nebo jiný znak, který kamerový systém kobota snadno rozpozná. Tento znak funguje jako referenční bod, podle něhož kobot rozeznává polohy dalších bodů kolem sebe, a to mu umožňuje pohyb.
V praxi to znamená, že se kobot může naučit rozeznat polohu určitého předmětu. S pomocí orientačního bodu je potom schopen zdvihnout a umístit předmět s vysokou přesností. Díky pozici orientačního bodu dokáže kobot určit polohu regálu i v případě, že dojde k jeho posunutí.
V pracovním procesu společnosti Leica je úkolem kobota zdvihnout tácy a umístit je pod stroj vytlačující epoxidovou pryskyřici. Tác je umístěn přesně tak, aby všechny předměty na něm mohly být naplněny. Kobot potom tácy přesune do regálu, kde pryskyřice během několika hodin zatuhne. Následně tác díky orientačnímu bodu TM vymění za nový.

Výhody používání kobota

Tento nový systém nevyžaduje přítomnost pracovníků u procesu plnění pryskyřicí, což zvyšuje bezpečnost a ergonomii pracovního prostředí. Zároveň to chrání zaměstnance společnosti Leica, kteří se nyní mohou věnovat jiným důležitým úkolům. Navíc se tím sníží náklady společnosti na pracovní sílu a výrobu.
Co k tomu říká Kenneth Jochumsen, projektový manažer společnosti OMRON? „Je to opravdu jedinečné a inovativní řešení, které jsme tady v severských zemích ještě neviděli. Za jeho vznikem stojí naše integrovaná technologická řešení a rozsáhlé znalosti průmyslové automatizace. Celý projekt byl veden v duchu hlavní myšlenky společnosti OMRON, tedy zajištění interaktivní a bezpečné spolupráce lidí a strojů.“
Bent Andersen, manažer dodávek produktů a zpracovatelských služeb společnosti Leica Geosystems, dodává: „V budoucnu plánujeme naši společnost ještě výrazně rozšířit, museli jsme proto najít takové řešení, které poroste spolu s námi. Řešení automatizace společnosti OMRON nás velice zaujalo, a to jak svou pružností a rozšiřitelností, tak i vlivem na bezpečnost pracovníků.“

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Omron Europe

    Omron Europe