Čtyři hlavní tipy pro projekty automatizace v potravinářském a nápojovém průmyslu
Zveřejněno Operational Excellence v 22. Únor 2021
Výzva urychlená koronavirovou pandemií vedla k tomu, že výrobci museli balancovat mezi dlouhodobým výrobním plánem zaměřeným na požadavky spotřebitelů a snižováním sortimentu vyvolaným rychle se měnícími nákupními zvyky maloobchodníků a spotřebitelů. Společnosti, které díky inovativním technologiím otevírají nové cesty, zároveň snižují množství vyprodukovaného odpadu, riziko kontaminace, plýtvání a ztráty.
Na co by se měli výrobci v potravinářském průmyslu zaměřit při automatizaci toku zboží? Jakým nástrahám je třeba se vyhnout? Následující čtyři tipy vám pomohou pochopit, co je důležité pro efektivní procesy strojového nakládání a vykládání.
1. Nastavte cíle a vyhodnocujte procesy
Flexibilita, kvalita, problémy související s prací a udržitelnost jsou jen některé z klíčových témat, kterých si jsme díky komunikaci se zákazníky vědomi.
Rozhodně platí, že každý projekt musí mít cíl, jehož dosažení znamená úspěch.
Automatizaci lze použít k nepřetržitému sledování procesu a podávání zpráv, díky čemuž získá výrobce přístup v reálném čase k informacím, jako je třeba doba taktu, prostoje, kvalita výkonu nebo volnoběh. Při správném nasazení může být použita pro sledování ve vymezených fázích procesu, což umožňuje identifikovat překážky a měřit a chápat postupné změny.
2. Zapojte zaměstnance
V souvislosti s fyzickým tokem zboží ve výrobním prostředí je prvořadým úkolem ochrana pracovníků před fyzickou újmou. Pracovníci musí pochopit detaily těchto změn a měli by být součástí diskusí o tom, jak tento proces zlepšit. Koneckonců jde o automatizaci podporující pracovní sílu.
3. Vyberte správného partnera
Je důležité vybrat technologického partnera, který disponuje široce diverzifikovaným portfoliem automatizace, včetně komplexní řady přizpůsobitelných řešení pro jednotlivé výzvy. Výhodu představuje síť systémových integrátorů, kteří poskytují odborné znalosti a služby přizpůsobené průmyslu na všech úrovních.
4. Zvažte zajištění surovin, obalů atd. v rámci kompletního balíčku
Kvalita závodu, výrobní linky nebo stroje odpovídá kvalitě vstupních faktorů, jako jsou suroviny, obaly nebo spotřební materiál.
Společnosti by proto neměly rozlišovat mezi strojem a výrobní linkou – zaměřte se na zlepšení aspektů, jako je doplňování obalového materiálu na lince nebo minimalizace rozdělané práce, které povedou ke snížení plýtvání, množství odpadu a nákladů na skladování. Pouze zlepšením celkového procesu mohou potravinářské a nápojové společnosti optimalizovat produktivitu práce a výrazně zvýšit výkon linky nebo strojů.
Zde se můžete podívat na praktické příklady automatizace v potravinářském a nápojovém průmyslu
sdílet tento článek
X
Facebook
Linkedin
Kopírovat odkaz
Obraťte se na odborníky společnosti Omron
Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
Patricia Torres
Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.