Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Flexibilní a chytrá mobilní robotika šitá na míru způsobuje v automobilovém průmyslu

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Flexible Manufacturing
Sustainable Manufacturing
Applications

Flexibilní a chytrá mobilní robotika šitá na míru způsobuje v automobilovém průmyslu

Zveřejněno Flexible Manufacturing10. říjen 2019

Revoluci ve spolupráci lidí a strojů

Významná německá skupina z oblasti automobilového průmyslu optimalizuje efektivitu a dosahuje špičkových inovací ve sféře manipulace s materiály. Využívá přitom mobilních robotů Omron řady LD s dopravníkovým nástavcem od cts GmbH.

Automobilová výroba a výroba na montážních linkách šly vždycky ruku v ruce. Až v okamžiku, kdy Henry Ford začal v roce 1913 ve svých závodech používat pásové dopravníky, se automobilu podařilo stát se opravdu masovým produktem, který si podmanil celý svět. V současnosti si běžný pracovní den bez montážních linek neumí v továrnách BMW nikdo ani představit. Tato skupina se v rámci úsilí o dosahování efektivity a flexibility opírá o průkopnické přístupy k dopravě a logistice. Tím dochází k lepšímu provázání pracovních procesů a zaměstnanci se nemusí zabývat opakujícími se úkoly, které mají velké časové nároky. A právě do tohoto konceptu skvěle zapadají mobilní roboty Omron LD na přepravu materiálu, které nabízí výjimečnou návratnost investice. Tyto autonomní mobilní roboty jsou vybaveny výškovou nástavbou s dopravníkem, kterou lze při manipulaci s nákladem výškově nastavovat. Nástavbu vyvinul systémový integrátor, společnost cts GmbH. Interakce mezi zaměstnanci a dopravními roboty ve společnosti BMW je skvělým příkladem toho, jak může v továrnách budoucnosti vypadat harmonická spolupráce.

Cíl: trvalá optimalizace výrobních a logistických procesů

V některých závodech BMW se každý den vyrobí až 1 600 automobilů. U takového objemu výroby představuje neustálá optimalizace a dosahování lepší efektivity formou inovativních strategií a technologií naprostý základ. Neodmyslitelnou součástí toho všeho jsou i logistika a doprava v rámci výroby. Ze skladů na montážní linku je potřeba nepřetržitě přepravovat malé i velké náhradní díly, jako jsou například součásti sestavy volantu nebo kabiny, vyměnitelné náhradní díly nebo vnitřní osvětlení interiéru vozů.

„Přeprava součástek zabírala zaměstnancům ve výrobních halách přes 60 procent pracovní doby. A protože je současně nepraktické, aby různé sklady a výrobní prostory propojovaly dopravníky, musel tento krok probíhat převážně ručně, což je stálo cenný čas,“ vysvětluje Aleksandar Cvetanovic, který ve společnosti Omron Industrial Automation Europe pracuje na pozici European Key Account Managera pro automobilový průmysl.

Inteligentní mini transportéry vychází vstříc potřebám a požadavkům zákazníků

V závodech BMW využívají automatizovaný přepravní systém bez řidiče již od 80. let 20. století. Používání tohoto systému nicméně není flexibilní a je závislé na pevně daných trasách ve formě drážek. V BMW proto potřebovali robota, který by uměl přepravovat takzvané „přepravní bedny pro malé náklady (KLT)“ a sám si dokázal vytvořit trasy. Tento transportní robot měl být dostatečně flexibilní a umět se rychle přizpůsobovat novým procesům, aniž by bylo potřeba provádět významné změny v infrastruktuře, což by mu oproti přepravě materiálu fixními trasami přinášelo značnou výhodu.
„Když byl projekt ještě v plenkách, dali jsme si jako první úkol pochopit požadavky zákazníka, snažit se je vyřešit a zjistit, co by šlo vlastně implementovat. Kromě toho logistický útvar BMW Group potřeboval standardizované řešení produktů a služeb. Skupina se rozhodla pro mobilní roboty Omron řady LD (tcm:342-80433), které se také někdy označují jako „BMW mini STR (Mini Smart Transport Robot)“ a jsou v některých jejich továrnách vybavené speciálním dopravníkovým nástavcem,“ říká k tomu Aleksandar Cvetanovic.
Protože je společnost cts GmbH současně systémovým integrátorem i partnerem zapojeným do programu Omron Solutions Partner, vyvinula pro mobilní roboty řady LD kompletní řešení v podobě nástavce s dopravníkem a softwaru, který je speciálně šitý na míru požadavkům BMW. Toto řešení představuje spojení softwaru Omron Enterprise Manager a vlastního ERP systému zákazníka pro plánování podnikových zdrojů.
Společnost cts GmbH využívá produkty a řešení Omron už spoustu let. V současné době se věnuje objevování nových možností v oblasti využití autonomních inteligentních vozidel (AIV). Těchto vozidel společnost cts GmbH integrovala již více než stovku, čímž se stala nejvýznamnějším systémovým integrátorem této technologie v Evropě.
„Vývoj kompletního systému, který by vycházel z řady Omron LD a současně splňoval náročné požadavky špičkového výrobce typu BMW, představoval výzvu, kterou jsme s radostí přijali za svou. Vyšli jsme z našich dlouholetých zkušeností s řadou Omron LD (jejichž skvělým důkazem je více než stovka úspěšně provozovaných AIV systémů) a ve spolupráci se společnostmi Omron a BMW se nám podařilo velice rychle a úspěšně zavést ideální řešení. O to, že integrace do IT úrovně BMW Group šla jako na drátkách, se postaraly naše rozsáhlé znalosti softwaru a produktového rámce AIV,“ říká Alfred Pammer, který v cts GmbH pracuje na pozici Head of Factory Automation.

Nezávislé stanovení ideální trasy

Již v roce 2015 přišla společnost BMW Group ve spolupráci s Fraunhofer Institute IML s prvními samořízenými roboty STR (Smart Transport Robot). Tyto roboty sloužily k přepravě paletových košů v logistických částech výrobních hal. V závodě BMW Group v Řezně nyní provozují jejich druhou generaci. Roboty nosí přepravní koše o hmotnosti až jedné tuny a autonomně je přepravují do cíle daného zboží. Nezávisle si vypočítávají ideální trasu a volně se pohybují po dané oblasti. U nové navigační metody SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) není potřeba mít v budovách žádné trvale nainstalované navigační majáky, takže se dá snadno využívat i v novém prostředí. Integrovaný bateriový modul z vozu BMW i3 dokáže robotům STR zajistit energii na celou směnu. Dodávku urgentních drobných dílů zajišťuje menší verze robotu STR, model miniSTR založený na mobilním robotu Omron LD.

Argumenty pro Omron – zajišťování služeb a podpory po celém světě

„Abychom dokázali plně automatizovat vnitropodnikovou logistiku a provázat automatizaci výroby, fenomén Průmyslu 4.0 a digitalizaci, museli jsme vytvořit řešení na manipulaci s materiálem a vyvinout tvorbu úloh na základě softwarové architektury rozhraní AIV společnosti cts,“ říká Aleksandar Cvetanovic. „Náš systém pro správu vozidel Enterprise Manager nabízí ve srovnání s řešeními jiných výrobců víc možností. Další výhodu představovala skutečnost, že je naše řešení úzké a vysoké, protože v závodě BMW mají poměrné úzké cesty a vysoká zařízení. Hlavním důvodem, proč se společnost BMW rozhodla pro Omron, ale bylo globální poskytování služeb a podpory. Globálně působící podnik, jako je BMW, totiž potřebuje víc než jen kvalitní technické řešení.“
Mobilní roboty značky Omron byly nejprve zavedené do závodu v Landshutu, v současnosti se zavádí například do výrobních závodů v Mnichově, Wackersdorfu, Berlíně, Lipsku, Řezně, Eisenachu nebo Dingolfingu. Kontaktujte nás pro více informací

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Henry Claussnitzer

    Henry Claussnitzer