Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Výběr robotů pro chytré továrny

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Flexible Manufacturing
Applications
automation blog

Výběr robotů pro chytré továrny

Zveřejněno Flexible Manufacturing02. duben 2021

Každý, kdo plánuje přechod k provozování chytré továrny, musí při zvažování možných robotických řešení pečlivě vybírat. Mělo by se jednat o průmyslové roboty, nebo kolaborativní roboty (koboty)? Mělo by řešení využívat technologii autonomních mobilních robotů (AMR), nebo fixní selektivní kompatibilní kloubová robotická ramena (SCARA)? Odpověď závisí na vašich konkrétních potřebách.
Zpráva World Robotics 2020 Industrial Robots Report uvádí, že v posledních pěti letech vzrostl na celém světě počet průmyslových robotů o 85 %. A navzdory nedávné pandemii zůstávají jejich prodeje stále vysoké. Využití robotů se také dále rozšiřuje. Spolupráce lidí a robotů zaujímá přední příčky v plánech mnoha výkonných ředitelů, kteří chtějí snížit pracovní zátěž zaměstnanců, zvýšit efektivitu a bezpečnost a zlepšit procesy.

Příklady typů robotů

Ale jak zjistíte, které robotické řešení vybrat? Roboty se liší podle technologie, typu, struktury a aplikace. Zahrnují fixní roboty, AMR (které v mnoha továrnách nahrazují systémy vázané na použití kolejí), standardní průmyslové roboty (které namísto spolupráce s lidmi obvykle pracují samostatně) a koboty (které mohou podporovat práci lidí – například při odebírání zboží z beden nebo při jejich doplňování).
Různé typy kinematické konstrukce zahrnují kartézské roboty, SCARA, kloubová ramena a delta/paralelní roboty. Kartézské roboty se hodí pro montáž malých dílů, ale také pro přemisťování velmi dlouhých dílů, jako v případě závěsných jeřábů ve výrobních halách. Roboty SCARA pracují mnohem rychleji než kartézské roboty. Jsou vhodné pro aplikace sloužící k podávání a umisťování dílů a další manipulační procesy s nízkým zatížením (např. při montáži, balení nebo manipulaci s materiálem). Roboty s ohebnými (nebo kloubovými) rameny se často využívají v aplikacích s náročnými procesy, jako je svařování, lakování, nanášení lepidla, montáž nebo manipulace s materiálem. Delta nebo paralelní roboty často zajišťují podporu v aplikacích, kde produkty během procesu podávání a umisťování zůstávají na stejném povrchu. Paralelní roboty představují řešení pro horní montáž s nízkými nároky na údržbu, které je vhodné pro vysokorychlostní aplikace a lehké produkty.

Výběr robotu

Výběr robotu bude záviset na vaší poloze, zaměření vaší výroby a vašich individuálních potřebách. Rozsah, nosnost, požadavky na pohyb, možnosti rozšíření a interakce s technologiemi, jako je umělá inteligence (AI) nebo zpracování obrazu – to vše může ovlivnit výběr nejlepšího robotu pro vaše potřeby. Mimo jiné je třeba si položit následující otázky:

  • Jaké produkty je třeba vyrábět nebo zpracovávat a jak?
  • Jaké pohyby by měl robot provádět?
  • Jaké vzdálenosti bude muset pokrývat?
  • Mají robot řídit interní odborníci, nebo obsluha stroje?
  • Jaký typ výroby dílů a výrobní kapacity je zapotřebí? (Je nezbytná opakovatelnost nebo přesnost?)
Dalším aspektem, který je třeba vzít v úvahu, je zpracování obrazu. To je stále důležitější pro zvýšení produktivity robotické automatizace. Systémy zpracování obrazu zvyšují flexibilitu a snižují náklady, protože jednotlivé díly nemusí být fixní. Kamerové řešení integrované do robotického systému také umožňuje souběžnou kontrolu dílů během procesu zpracování, což zkracuje dobu cyklu a zvyšuje výrobní kapacitu.

Fixní, nebo flexibilní?

Další klíčovou otázkou je, zda bude lepší trvale instalovaný systém, nebo flexibilní kobot.
Pevně instalované roboty nabízejí vysokou rychlost, přesnost, možnost přeprogramování, vyšší bezpečnost a vysoce výkonné technologie. Nicméně pro přeprogramování robotů jsou zapotřebí odborníci a tato řešení také vyžadují výrazně více prostoru. Společnosti s krátkými výrobními cykly a dobou zpracování mohou považovat za vhodnější tradiční montážní roboty, protože pracují rychleji.
Koboty se snadněji používají a jsou ideální pro vysoce smíšenou výrobu v malých objemech. Nabízejí integrované zabezpečení, mohou spolupracovat se zaměstnanci a jsou flexibilnější a mobilnější. Jejich programování je také mnohem jednodušší a jejich software je intuitivnější, takže obvykle není zapotřebí využívat externí specialisty. Lze je také montovat na mobilní roboty. Koboty jsou výrazně pomalejší, zejména při spolupráci s lidmi. Při práci v blízkosti lidí však nabízejí vyšší bezpečnost.
Dalším důležitým aspektem je konektivita. Například koboty společnosti OMRON lze snadno připojit k řídicím jednotkám strojů a mají integrovanou technologii strojového vidění s možností použití různých kamer. Všechny informace o stroji jsou přístupné prostřednictvím řídicí jednotky. Koboty by pro vyšší flexibilitu měly být schopny komunikovat také s technologiemi třetích stran.
Nakonec je nutné se zamyslet nad návratností investic. Fixní, složitější roboty obvykle vyžadují školení a externí odborné znalosti a pro rozsáhlejší úkoly a ochranu často potřebují další hardware (například světelné závory nebo klece). Například koboty řady TM od společnosti OMRON nabízejí jednodušší online výukové programy, rychlé spouštění, snadnější a levnější rozšíření a kratší návratnost investic.

Závěr

Tradiční průmyslové roboty jsou často vhodnější pro vysokorychlostní, vysoce přesné montážní aplikace. Koboty jsou ideální pro paletování, údržbu strojů, manipulaci s materiálem, strojové nakládání, vychystávání objednávek, balení a testování. Na trhu robotiky vyplňují prostor v oblasti poptávky po aplikacích, kde je flexibilita důležitější než rychlost.
Neexistuje však žádná univerzální technologie, která je vhodná pro každou aplikaci. Proto je pro každý úspěšný projekt v oblasti robotiky nezbytný podrobný seznam požadavků a pevných projektových cílů. Používání umělé inteligence je stále důležitější také pro aplikace pracující v reálném čase. Výrobní linky a zařízení jsou pomocí senzorů monitorovány v reálném čase a data jsou shromažďována a zpracovávána vysokou rychlostí, aby bylo možné rychle zjistit případné anomálie. Pokud se chcete pomocí robotů vypořádat s budoucími výzvami, je ideální doba najít si takového partnera v oblasti robotiky, který bude schopen splnit vaše potřeby, ať již jsou jakékoli. Další informace o robotických řešeních

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe