Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Jak může adaptivní kontrola s využitím umělé inteligence přispět k flexibilitě výroby

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

AI
novinky

Jak může adaptivní kontrola s využitím umělé inteligence přispět k flexibilitě výroby

Zveřejněno AI04. říjen 2022

Kontrola kvality na bázi umělé inteligence pomáhá výrobcům zajistit kvalitu a zároveň zvýšit efektivitu a flexibilitu

Spotřebitelé dnes požadují produkty přizpůsobené jejich osobním potřebám a vkusu. Namísto výroby kusů, které jsou „určeny do regálu“ a „zaslány na sklad“, musí výrobci přizpůsobovat produkty, které jsou „určeny pro mě“ a „zaslány mně“. Tento přístup způsobuje revoluci ve výrobě a nutí společnosti měnit své procesy. Současně je nutné zajistit nulové množství reklamací a vad.

Trénované oko zkušeného kontrolora rychle odhalí chyby, nicméně podobné rutinní úkoly bývají únavné a nelze je provádět v každém kroku výroby, zvláště při současném nedostatku pracovních sil v mnoha průmyslových oborech. Šel by však tento úkol automatizovat i ve vysoce smíšené nízkoobjemové výrobě? Dokázaly by inteligentní kamerové systémy nebo „elektronické oko“ napodobit rozpoznávací schopnost lidského oka s přidanou hodnotou opakovatelnosti a robustnosti? Nejnovější adaptivní kontrola využívající umělou inteligenci dokáže překonat problémy spojené s automatickou kontrolou kvality a zajistit tak vyšší flexibilitu, produktivitu a přizpůsobivost.  

Adaptivní kontrola kvality: přesné výsledky, méně zmetků

Při automatizaci vizuální kontroly jsou jednou z největších překážek velké vizuální rozdíly mezi různými produkty, které jsou v pořádku nebo přijatelné. Dva produkty mohou být bez vady, ale přesto mohou mít drobné odchylky, jako jsou minimální rozdíly ve štítku nebo na povrchu.

Úkolem je naučit systém, jak rozlišovat mezi vadami a mírnými odchylkami. Trénované lidské oko dokáže okamžitě určit, zda tyto rozdíly mají vliv na kvalitu produktu. U tradičních automatizovaných kontrolních systémů využívajících kamerový systém však může být míra chybného vyhodnocení příliš vysoká. Každá malá odchylka je odmítnuta, i když je produkt zcela v pořádku a tudíž vhodný k prodeji.

Přestože je možné se s využitím adaptivních technologií a umělé inteligence vyrovnat lidským schopnostem, takovéto technologie často vyžadují specializované dovednosti v oblasti IT a softwaru. Jak může stroj dosáhnout úrovně vyškoleného kontrolora bez nutnosti využití odborných techniků a nekonečného programování? Jak může systém snadno rozpoznat rozdíl mezi „dostatečnou shodou“ a „dobrým na prodej“?

K překonání těchto problémů vyvinula společnost OMRON novou umělou inteligenci pro detekci vad, která napodobuje schopnosti zkušených kontrolorů kvality. Jakmile se z několika snímků produktů bez vad vytvoří za použití algoritmu umělé inteligence referenční snímek, dokáže umělá inteligence rozeznat odchylky, které by měly vést k odmítnutí produktu. Odmítnutím menšího množství produktů společnosti ušetří na materiálovém odpadu a zmetcích, čímž se dosáhne vyšší návratnosti a čistší výroby.

Umělá inteligence dokáže odhalit vady s podobnou citlivostí jako člověk. Kromě toho lze produkty bez vad vyfiltrovat stejně, jako by to udělali zkušení kontroloři kvality. Další významnou výhodou nástroje využívajícího umělou inteligenci je, že konzistentní a spolehlivé výsledky zajišťuje nepřetržitě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Kontrolní systém využívající umělou inteligenci také umožňuje zavést ve výrobě agilní pracovní postupy. Společnosti tak mohou mnohem rychleji a flexibilněji reagovat na nové požadavky zákazníků a přizpůsobit jim výrobní a kontrolní linky. Se zvyšováním kvality se snižuje počet zmetků a minimalizuje doba výměny, což výrazně zlepšuje celkovou efektivitu vybavení.

Samotné nastavení systému je velmi snadné. Systém se učí prostřednictvím snímků, na kterých si kontroloři všimli vad, místo aby hledal konkrétní vady. Díky tomu je systém velmi flexibilní a bez ohledu na typ materiálu, barvu nebo velikost lze spolehlivě identifikovat vadné kusy bez nutnosti dříve požadovaného nadefinování a úprav. Systém je tak ideální do vysoce smíšené nízkoobjemové výroby. Adaptivní kontrola je důležitým stavebním kamenem flexibilní výroby zaměřené na budoucnost – pro zvýšení celkové efektivity vybavení a kvality, lepší podporu zaměstnanců a bezproblémové procesy.

Shrnutí

Nedostatek lidských zdrojů a diverzifikace potřeb spotřebitelů zvýšily požadavky na autonomní a adaptivní systémy vizuální kontroly. Kamerový systém v kombinaci s umělou inteligencí se dokáže předem naučit různé typy závad, a vytvořit tak systém detekce závad, který umožňuje provádět kontrolu podobnou kontrole člověkem bez složitého nastavování nebo programování. Společnost OMRON je schopna zákazníkům pomoci vytvořit řešení průmyslové automatizace, která zlepší životy lidí, a vytvořit továrnu využívající dokonalé kombinace technologií, jako je snímání, řízení, kamerové systémy, roboty a umělá inteligence, v níž budou lidé rádi pracovat.

Další informace o řešeních pro kontrolu kvality od společnosti OMRON

Kontaktujte nás pro více informací