Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Průmyslová automatizace a robotika: Pořád ještě mužský svět?

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Sustainable Manufacturing

Průmyslová automatizace a robotika: Pořád ještě mužský svět?

Zveřejněno Sustainable Manufacturing07. únor 2024

Jaké to je být ženou v dnešním prostředí automatizace? Tři ženy ze společnosti OMRON Europe hovoří o svých zkušenostech ve světě průmyslové automatizace, výzvách, kterým čelí, a o nástrojích a podpoře, které jim pomohly k úspěchu.

Když Wendy Tonksová před více než 20 lety zahájila svou kariéru ve strojírenství ve Velké Británii, musela jako jedno z prvních pravidel stanovit to, že v práci není od toho, aby dělala čaj.

„Bylo mi dvacet, jediná žena v týmu převážně bývalých námořníků ve věku kolem čtyřiceti, takže to bylo zajímavé. Nešetřili vtípky na moji adresu a předpokládali, že mám vařit čaj. Vždycky jsem odmítla, protože podle mě bylo zásadní nastavit tuhle hranici hned od začátku,“ vysvětluje. 

Trvalo několik let, než ji její mužští kolegové začali brát jako sobě rovnou.

„Musela jsem si získat jejich důvěru a dokázat, že na to mám,“ vzpomíná. 

O dvě desetiletí později se už Wendy naštěstí nemusí potýkat s misogynními postoji na pracovišti. Pracuje jako vedoucí systémová testovací inženýrka ve společnosti OMRON Europe v nizozemském výzkumném a vývojovém týmu, ve kterém se objevují hardwaroví a softwaroví inženýři, datoví vědci, testeři a strojní inženýři. Čtvrtinu jejích kolegů tvoří ženy. 

„Ženy pracují ve všech oblastech výzkumu a vývoje v Nizozemsku, což je fantastické. Líbí se mi tahle různorodost našeho týmu, protože z toho plynou různé způsoby myšlení, které mohou být opravdu užitečné při řešení problémů,“ vysvětluje.

Stále v menšině

Avšak mimo pracoviště, když Wendy navštěvuje průmyslové akce a konference, je jako žena v automatizaci výzkumu a vývoje podle vlastních slov pořád vnímána jako nějaká anomálie.

„Na technických pozicích se objevuje jen velmi málo žen a během rozhovorů se na to často poukazuje. Lidé říkají věci jako: ‚Jste první žena, se kterou jsem dnes mluvil.‘“

Tyto neoficiální důkazy o tom, že ženy jsou v technických a inženýrských pozicích stále nedostatečně zastoupeny, jsou podloženy mnoha zdroji dat. Analýza společnosti McKinsey a Eightfold AI týkající se evropské pracovní síly v roce 2022 ukázala, že ženy zaujímají pouze 22 % všech technologických pozic v evropských společnostech.

Jedním z největších problémů menšinového zastoupení je pocit izolace, který to může vyvolat.

„V počátcích své kariéry jsem o svých pocitech dlouho nemohla mluvit, protože všechny moje přítelkyně pracovaly v oblastech, jako je účetnictví a cestování, což jsou zcela odlišné světy než inženýrství. Teď tuhle komunitu a kamarádství vyhledávám a navštěvuji akce, které poskytují ženám prostor pro prezentaci a diskusi o jejich nápadech. Příští týden se třeba chystám na akci pro ženy v oblasti kybernetické bezpečnosti. Myslím, že tahle oborová setkání podporují pocit komunity, takže ženy vědí, že nejsou izolované,“ popisuje Wendy.

Osamělá na vrcholu

Izolace je často tím větší, čím výše ženy vystoupají po žebříčku, protože jen velmi malé procento z nich se dostane na vyšší pozice. Podle údajů společnosti Figures je v evropských technologických společnostech jen jedna ze sedmi vedoucích pozic obsazená ženou.

Philippa Gloverová je matkou dvou dětí a členkou týmu nejvyššího vedení ve společnosti OMRON UK and Ireland. V rané části své kariéry se podle svých slov sama nikdy neviděla jako „žena v průmyslu“; teprve když se jí narodily děti a dostala se víc do styku s vedoucími pracovníky, si uvědomila, že je často jedinou ženou v místnosti.

„Současná realita je bohužel taková, že ne vždy se v místnosti nachází nějaké jiné ženy. To může být nepříjemný pocit, a proto chceme vytvořit prostředí poskytující podporu. Velkou roli v tom hraje bezpečný prostor, kde lze mluvit o pozitivních zkušenostech a problémech, se kterými se setkáváme.“

Důležitost spojenectví

Dál dodává: „Jsem vášnivou zastánkyní spojenectví. Mám fantastickou skupinu vedoucích pracovníků, mužů i žen, kteří mě podporovali, prosazovali a – což je nejdůležitější – vyzývali, abych dosáhla toho, čeho jsem dosáhla, a kteří v tom budou pokračovat, abych dosáhla svého potenciálu a vybudovala si uspokojivou a úspěšnou kariéru.“

Kromě spojenectví je další formou podpory, která může být pro ženy ve vedoucích pozicích neocenitelná, mentorování a koučování. Z pozice vedoucí týmu pro IPC, HMI a robotiku v továrně OMRON v nizozemském Severním Brabantu dohlíží 31letá Iris Bremová na tým 26 zaměstnanců v továrně.

Jako mladá manažerka s technickým vzděláním považuje za jeden z nejnáročnějších aspektů své funkce řízení lidí a jejich motivaci. V rámci vlastní podpory seberozvoje a rozhodování požádala Iris bývalou vedoucí logistiky ve svém závodu (kolegyni, kterou obdivovala a ke které vzhlížela), aby se stala jejím koučem.

„Každý měsíc si sedneme a diskutujeme o výzvách, kterým čelím. Pomáhá mi tyto výzvy řešit a dává mi rady. Mluvit o tom mi pomáhá a způsob, jakým řídí lidi, považuji za nesmírně inspirativní,“ říká Iris.

Nové pracovní vzorce podporují rovnost

Iris je také toho názoru, že s tím, jak se zaměstnavatelé přiklánějí k flexibilnějším pracovním postupům, jsou odstraňovány některé praktické překážky, které ženám historicky bránily v přesunu do vyšších funkcí.

„Čtyřicetihodinový pracovní týden je mnohem méně obvyklý než dříve, protože lidé usilují o lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Rovněž péče o děti je rovnoměrněji rozdělena mezi rodiče a firmy jsou otevřenější hybridním a částečným pracovním úvazkům. Díky těmto změnám bychom podle mě měli být schopni zvrátit trend, kdy si kariéru v technologiích buduje příliš málo žen,“ tvrdí Iris.

Přestože je dnes pro ženy z praktického hlediska snazší skloubit zaměstnání s péčí o děti, může v jejich rozvoji dál bránit nedostatek sebedůvěry a víry v sebe sama.

„Mám v týmu dívky, které mají ambice, ale nevěří si. Pracuji s nimi na plánech rozvoje, protože opravdu chci povzbudit více žen k dosažení jejich kariérních ambicí. Někdy mám pocit, že ženy potřebují povzbudit, aby si věřily.“

Říká, že v tomhle ohledu jí pomáhá nehierarchická struktura a inkluzivní étos ve společnosti OMRON.

„Ve společnosti OMRON máme 26 různých národností. S muži a ženami se zachází stejně. Všichni jsou si rovni.“

Další díly naší série článků o „ženách v automatizaci“ najdete na našem blogu – například o tom, co je třeba udělat, aby se do automatizace zapojilo více žen.

Přečtěte si naše další blogy o udržitelné výrobě

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Omron Europe

    Omron Europe