Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Robotické trendy 2024: Jednoduchá a flexibilní aplikace nezbytná k dosažení plného potenciálu

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Flexible Manufacturing
Industry 4.0

Robotické trendy 2024: Jednoduchá a flexibilní aplikace nezbytná k dosažení plného potenciálu

Zveřejněno Flexible Manufacturing03. Červenec 2024

Od nosiče nákladu přes kolegu až po týmového hráče: role robotů se za posledních sedm desetiletí výrazně změnila. Umělá inteligence vytváří další možnosti, ale rozhodujícím faktorem zůstává člověk.  

Roboti, nebo lidé – kdo bude v budoucnu určovat výrobu? Od roku 1954, kdy si George Devol patentoval programovatelný manipulátor, vyvolává tato otázka diskuse. Devolův robot Unimate způsobil revoluci v průmyslu tím, že bezpečně vykonával nebezpečné úkoly, a zdůraznil, že nejde o souboj robot vs. člověk, ale spíše rovnice „robot + člověk = efektivita“. V průběhu 70 let se požadavky průmyslu vyvíjely tak, aby upřednostňovaly flexibilitu, škálovatelnost, přizpůsobivost a udržitelnost. Roboti zvládají úkoly, které uvolňují lidem ruce, aby se mohli soustředit na činnosti s přidanou hodnotou.

Jedna ze čtyř průmyslových společností plánuje investovat do automatizace

Pro ilustraci důležitosti moderní průmyslové robotiky stojí za to podívat se na současné studie. Vědci ze Stanfordské univerzity spočítali, že v současnosti existuje na celém světě přes 3,4 milionu průmyslových robotů. Globální poměr robotů k lidem ve zpracovatelském průmyslu je podle analýz 1 ku 71. Do průmyslové automatizace plánují v příštích pěti letech investovat čtvrtinu kapitálu i průmyslové podniky. Rozvoj průmyslové robotiky se vyznačuje četnými technologickými pokroky, širším uplatněním v různých průmyslových odvětvích a integrací nových přístupů, jako je umělá inteligence (AI) a strojové učení. 

Koboti se stávají kolegy

Ve svých raných letech byli roboti vnímáni především jako užitečná zařízení, která mohou vykonávat opakující se a těžké úkoly. Myšlenka robotů pracujících po boku lidí jako kolegové bez bezpečnostních bariér se stala důležitější se zavedením kolaborativních robotů neboli kobotů. Princip kobotů byl vyvinut v 90. letech 20. století, první modely přišly na trh na začátku nového tisíciletí a zhruba od roku 2010 se koboti stali nepostradatelnými v mnoha oblastech výroby. 

Opakující se úkoly provádějí koboti

Úspěch kolaborativní robotiky začal ve Skandinávii, zejména v Dánsku a Švédsku, kde potřebovali technologií kompenzovat nedostatek kvalifikované a drahé pracovní síly. V tomto kontextu je ukázkovým příkladem kolaborativní robotiky paletizace – opakující se, nekreativní a přidanou hodnotu nepřinášející úkol, který může snadno převzít technologie namísto člověka. Naopak lidští zaměstnanci mohou ušetřený čas využít k tomu, aby se postarali o důležitější a složitější úkoly.   

Trend kognitivní robotiky: Spolupráce firem NEURA Robotics a OMRON

Tento nový typ interakce mezi lidmi a technologií zašel v posledních letech ještě dále. Integrace AI a strojového učení vytváří progresivně adaptivní a učící se roboty, kteří se učí ze svých zkušeností a optimalizují tak úkoly. To umožňuje flexibilní přizpůsobení různým výrobním požadavkům. Robotika je navíc stále více cvičena s podporou AI, aby napodobovala lidské smysly a kognitivní spojení. V této oblasti OMRONspolupracuje s NEURA Robotics, globálním průkopníkem v oblasti kognitivní robotiky. Cílem partnerství je transformovat výrobní průmysl zavedením kognitivních robotů do automatizace továren a pokročilých funkcí umělé inteligence s cílem zlepšit efektivitu, flexibilitu a bezpečnost. Na rozdíl od konvenčních průmyslových robotů se kognitivní roboti mohou učit ze svého prostředí, činit nezávislá rozhodnutí a přizpůsobovat se dynamickým výrobním scénářům. To otevírá nové možnosti použití, včetně komplikovaných montážních úkolů, detailní kontroly kvality nebo adaptivní manipulace s materiálem.

Klíčem k úspěchu je přizpůsobivost

Moderní koboti nyní pracují bezpečně a bezproblémově vedle lidských zaměstnanců, a to díky pokrokům v oblasti senzorové technologie a bezpečnostního softwaru. Internet věcí (IoT) v rámci Průmyslu 4.0 propojil roboty a výrobní zařízení, což umožňuje komplexní automatizaci a monitorování v reálném čase. Zdokonalený hardware a přesnost zvyšují spolehlivost a výkonnost. Programování průmyslových robotů je nyní jednodušší, což je zpřístupňuje menším společnostem. Aktuálně se vyžaduje, zejména u středních podniků, pružně reagovat na nové nároky. Robotika se proto musí umět bez námahy a pružně přizpůsobit různým aplikacím, aby rychle reagovala na měnící se požadavky výroby.

Potenciál vs. výzvy

Nedávný technologický pokrok výrazně zvýšil efektivitu a flexibilitu výroby. Plné využití potenciálu robotiky však vyžaduje vyřešení několika problémů, včetně bezproblémové integrace do stávajících procesů, efektivní integrace IT a OT, škálovatelnosti, nákladové efektivity, zabezpečení dat, důkladného školení zaměstnanců a vyřešení organizačních a strukturálních problémů.

Závěr: člověk musí zůstat velitelem

Nedávná studie Technické univerzity v Berlíně například naznačuje, že lidé úzce spolupracující s roboty se na ně mohou přehnaně spoléhat a přehlédnout chyby. Tato obava vyžaduje více pozornosti. Budoucí roboti by měli být lidštější, jednodušší a přizpůsobivější, nikoli proto, aby nahrazovali pracovníky, ale aby nově definovali jejich role. Pracovníci přejdou z operátorů závodu na supervizory robotů, kteří budou zvládat těžké a opakující se úkoly. Pro osoby s rozhodovací pravomocí to znamená od začátku zapojit klíčové zainteresované strany, jako jsou IT a operátoři, aby bylo zajištěno úspěšné zavádění inovativní robotiky.

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe