Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Rozvoj digitálních schopností: Jak může být každá továrna chytrá

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Industry 4.0

Rozvoj digitálních schopností: Jak může být každá továrna chytrá

Zveřejněno Industry 4.016. září 2021

Rozruch kolem Průmyslu 4.0 se stále zvyšuje spolu s tím, jak průmyslový internet věcí (IIoT) proniká do novinových titulků se zprávami o obrovských ziscích pro výrobce. Technické weby nešetří chválou na nejnovější připojená a synchronizovaná  zařízení, která běží v nepřetržitém provozu v chytrých továrnách po celém světě. Ovšem pro nezasvěcené může být problémový i sám pojem „chytrá továrna“. Musí se jednat o zcela nový, moderní a plně automatizovaný komplex z oceli a skla v perfektním stavu? Nebo existuje způsob, jak i skromnější, případně i zcela „obyčejné“ továrny mohou těžit z tohoto konceptu a stát se chytrými?

Pojem „Průmysl 4.0“ naštěstí není vyhrazen výhradně pro technologicky vyspělé globální giganty a také pojem „chytrá továrna“ se nepoužívá pouze u zcela nových zařízení. Ve skutečnosti může každá tradiční továrna podniknout kroky k tomu, aby se z ní stala chytrá továrna, a to použitím modularity na stávající instalaci.

Chytrost v zájmu chytrých?

Je důležité pochopit, že chytré továrny nejsou jen trendem, ale jsou nejnovějším krokem v nevyhnutelném posunu vlastní výroby. Rizika inovátorů tu obecně neplatí, takže na otázku „Kdy je správný čas přejít na chytrou výrobu?“ se dá pravděpodobně nejlépe odpovědět „Jakmile jste připraveni udělat první krok“. Je ale také důležité vědět, že ne všechny úkoly, procesy, služby a postupy mohou okamžitě těžit z inteligentního přístupu – digitalizace. Vše závisí na aktuálním nastavení a na tom, co majitel továrny během přechodu potřebuje.

Modulární přístup

Některé výrobní linky pracují nepřetržitě, takže i malé změny v nastavení nebo rekalibrace způsobují velké ztráty v důsledku prostojů. Zároveň mnohé linky kombinují zařízení od více výrobců (některá izolovaná a jiná propojená) do slepence, který má smysl pouze proto, že vše je tak nějak po ruce. Avšak tam, kde rostoucí efektivita zajišťuje konkurenční výhodu, se tlak na výrobce výrazně zvyšuje, a právě tady se digitalizace stává hlavním podpůrným faktorem. Globální analýza celé produkce a následná izolace jednotlivých fází do samostatných modulů dává majitelům možnost zjistit, co jejich současná architektura nabízí – a jak se dá vylepšit.

Definování realistických cílů

Zaprvé je třeba zjistit, co funguje, co ne, co může být lepší, rychlejší, kvalitnější. Toto jsou první kroky při určování míst, kde by digitalizace mohla pomoci, kdy je třeba porozumět tomu, co je třeba vyřešit, než se to pokusíte vyřešit. Ruční úlohy na výrobní lince je možné automatizovat, a to buď úplně, nebo pomocí kooperativního robota. Některé výrobní procesy a zařízení lze podrobněji sledovat pomocí senzorů vzdáleného zařízení (což je třešnička na pomyslném dortu IIoT) a získat tak cenná data v reálném čase, která umožňují zpětnou vazbu a reakce a také lepší cykly normativní údržby. Analýza stávajících procesů prováděná inovativním přístupem (nebo s pomocí externího partnera) umožňuje majitelům získat realistický obraz o tom, co se děje v továrně a jak by se dala produkce zlepšit.

Hodnocení provozních technologií

Jak se z fyzické, provozní technologie továrny stane informační technologie? Jakýkoli systém nebo proces, který vytváří data nebo může být (například s přídavnými senzory) pro vytváření dat použit, lze teoreticky integrovat do IT systému – a možná již prostřednictvím plánování podnikových zdrojů (ERP) integrován je. Ale co potom? Když přidáte inteligentní systém senzorů pro určení přesného výkonu stávajícího nastavení, můžete shromažďovat údaje, které pomohou majitelům pochopit, co funguje dobře a co je třeba vylepšit.

Chytré pohyby

Senzory a automatizační technologie nejsou rušivým zásahem do prostředí, jak se někteří stále obávají. Zejména senzory nenarušují normální fungování výrobní linky, protože jednoduše shromažďují data, aby poskytovaly přehledné informace. Automatizační technologie lze také s podporou informovaných partnerů integrovat do stávajících „starších“ linek. Společnost OMRON má například desítky let zkušeností ve všech výrobních odvětvích, od rychloobrátkového spotřebního zboží (RSZ), potravin a nápojů, balení cukrovinek a léčiv až po výrobky pro domácnost a další. Spolu se svými evropskými partnery a systémovými integrátory může společnost OMRON podporovat každého vlastníka na každém kroku jeho cesty. Vše závisí na tom, co je nutné udělat a kdy jsou majitelé připraveni udělat první krok.

Přístupné pro všechny

Cesta k chytré továrně začíná prvním krokem a není třeba spěchat. To tvrdí firmy, které využily některá řešení společnosti OMRON pro kontrolu a monitorování, přispívající ke zlepšení kvality a snížení nákladů ve výrobních procesech. Naši zákazníci mají k dispozici také automatizační systémy, senzory a roboty nebo různá řešení pro kontrolu kvality a dalších faktorů. Přečtěte si, co řekli naši zákazníci, a rozhodněte se sami.

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Omron Europe

    Omron Europe