Ve společnosti Ice Bakers, což je dánský výrobce 100% rostlinné zmrzliny, byl pomocí kobota OMRON TM s přísavkami vytisknutými na 3D tiskárně automatizován proces balení na konci výrobní linky. Toto řešení umožnilo společnosti Ice Bakers uspokojit vysokou poptávku po její veganské zmrzlině bez obsahu mléka.
V roce 2017 začal Claus Sørensen, podnikatel a výrobce zmrzliny z dánského Thistedu, vyrábět veganskou zmrzlinu z rýže a ovsa. Popularita této rostlinné zmrzliny nesmírně vzrostla, což vedlo v roce 2020 k potřebě zautomatizovat jinak ruční výrobu.
„Naše nabídka veganské zmrzliny měla u spotřebitelů neuvěřitelně kladnou odezvu a dostali jsme se to fáze, kdy bylo nutné řadu procesů zautomatizovat, pokud jsme chtěli s obrovskou poptávkou na trhu udržet krok,“ říká Claus Sørensen, majitel společnosti Ice Bakers. V současné době společnost produkuje týdně více než 30 000 litrů veganské zmrzliny.
Osm kelímků zmrzliny najednou
Na konec výrobní linky byl začleněn kolaborativní robot OMRON TM, který zabalí 10 000 až 12 000 kelímků se zmrzlinou denně. Robot je vybaven nástrojem vytisknutým na 3D tiskárně umožňujícím vakuové sání. Dokáže tak uchopit osm kelímků zmrzliny najednou a vložit je do kartonové krabice, čímž zvyšuje kapacitu linky o 80 %. Automatizace procesu rovněž uvolňuje lidské zdroje pro vykonávání složitějších úkonů.
Toto řešení, které bylo zavedeno v roce 2021, vyvinula společnost Jysk Elteknik and Jens A. A/S ve spolupráci se společností Ice Bakers za použití technologie řady TM společnosti OMRON, včetně platformy Sysmac, řízení PLC a dalších standardních součástí.