Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Jak urychlit integraci kobotu

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Operational Excellence

Jak urychlit integraci kobotu

Zveřejněno Operational Excellence08. únor 2023

Dobré plánování a silní partneři pomáhají malým a středním podnikům překonávat překážky v automatizaci.

Kolaborativní roboty, známé také pod označením koboty, se těší velké oblibě, protože umožňují automatizovat časově i zdrojově náročné úkoly. Celosvětový trh s kolaborativními roboty se v současné době odhaduje na přibližně 1,2 miliardy dolarů. Objem prodeje kobotů dosáhl v roce 2021 celkem 32 300 kusů. Zejména v době, kdy je pro společnosti stále obtížnější najít a udržet si vhodné zaměstnance, mají tyto technologie v mnoha případech cenu zlata. A když je řeč o zlatě, někdo by mohl položit otázku: Koboty jsou určitě extrémně drahé, že? Kdy se taková investice vyplatí?

Společnost OMRON, odborník na automatizaci, by chtěla tyto obavy zmírnit, především u malých a středních firem – chytrá a integrovaná robotická řešení, stejně jako koboty a mobilní roboty, jsou proveditelná a cenově dostupná. Pro ty, kteří chtějí odhadnout návratnost investice, nabízí kalkulátor návratnosti investice společnosti OMRON rychlý a snadný přehled.

Koboty a autonomní mobilní roboty (AMR) jsou vhodné jak pro malé a střední podniky, tak i pro velké společnosti. Provádějí úkoly, jako je přeprava, paletizace, nakládání a vykládání strojů, montáž, lakování nebo svařování. Je možné je rychle a flexibilně přenastavovat a mohou je programovat i neodborníci. Doplňování materiálu lze zefektivnit pomocí autonomních mobilních robotů a nakládání strojů a procesy pomocí kobotů. Pro úspěšnou realizaci takových projektů a urychlení integrace robotů je však zapotřebí know-how a partneři, kteří se v dané problematice vyznají. A především musí být do projektu od začátku zapojeni zaměstnanci, kterým musí být poskytnuty informace, aby se mohli společně podílet na změně.

Zde je několik tipů, které by společnosti měly mít na paměti při integraci kobotů:

1. Zjistěte, kde a jak může robotika podpořit zaměstnance

Na začátku projektu automatizace musí osoby s rozhodovací pravomocí a zaměstnanci společně zvážit, jak lze procesy zlepšit a zefektivnit. Některé úkoly zaměstnanci prováděli ručně a vždy stejným způsobem po mnoho let, aniž by si položili otázku: Musíme to dělat tímto způsobem? Nedalo by se to udělat jinak a lépe? Začátek každého projektu automatizace proto musí začít komplexním plánováním, do kterého se v ideálním případě zapojí všichni, kdo se na současných i budoucích procesech podílejí.

Zaměstnanci a operátoři by měli být vždy v centru pozornosti, měli by vědět a naučit se, že roboty jim mohou pomoci, zatímco oni se budou moci věnovat jiným a zajímavějším úkolům. Koboty mohou zaměstnancům pomoci zbavit se monotónní, fyzicky náročné nebo nebezpečné práce. Příkladem může být zvedání těžkých břemen, jednoduché aplikace sloužící k přemísťování, manipulace s díly, třídění a paletizace nebo práce, které mohou ohrozit zdraví. Skutečným koncovým zákazníkem technologie kobotů není firma jako taková, ale zaměstnanec nebo operátor. Pokud je nespokojen, je investice do kobotů od počátku odsouzena k nezdaru. Do takového projektu musí být od samého počátku zapojeny všechny zúčastněné strany, např. oddělení bezpečnosti práce, podniková rada, operátor a IT oddělení.

2. Spolehněte se na technologii, která vyhoví vašim požadavkům

Koboty jsou vhodné pro malé a střední podniky, protože se snadno nastavují a nabízejí rychlé a nákladově efektivní řešení. Pomáhají malým a středním podnikům flexibilněji a rychleji reagovat na měnící se podmínky na trhu. Je však důležité vybírat roboty, které lze rychle začlenit do stálého provozu. Jedině tak lze zkrátit prostoje. Proto je vhodné spoléhat se na technologii a servis od jednoho dodavatele. Řešení by zároveň mělo nabízet vysokou návratnost investice a možnost přizpůsobit se v krátké době novým výrobním procesům a uspořádání. Kolaborativní roboty OMRON TM jsou navrženy tak, aby je bylo možné snadno používat pro různé úkoly a aplikace, výroba byla flexibilní a vyhovovala potřebám.

3. Změňte pracovní postupy a podpořte operátory, abyste dosáhli většího výkonu

Roboty mohou sloužit jako další pracovní síla. Například každá ze tří CNC frézek pro obrobky, které vyžadují vysokou přesnost, potřebuje obsluhu pro nakládání a vykládání stroje. Pokud nakládání a vykládání stroje provádí kobot, mohou se operátoři místo toho vystřídat na třech směnách a soustředit se na proces obrábění a kvalitu produktů. To společnostem umožňuje vyrábět výrazně déle a zvýšit výkonnost a kvalitu. Pracovní postupy je třeba neustále revidovat a přizpůsobovat aktuálním požadavkům, aby byly efektivnější a také udržitelnější. V průběhu automatizace kobotů lze měnit i modely pracovní doby. Důležitá je obecná otevřenost vůči změnám, schopnost přizpůsobení a nová úroveň flexibility podnikatelského myšlení. Kontaktujte nás pro více informací

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe