Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Provoz bez svícení? S průmyslem 4.0 pořád ještě dost nepravděpodobné

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Industry 4.0

Provoz bez svícení? S průmyslem 4.0 pořád ještě dost nepravděpodobné

Zveřejněno Industry 4.021. duben 2022

Pro mnoho výrobců je vyhlídka na plně automatizovanou továrnu bez lidí vzdálena ještě mnoho světelných let. A ptají se, kdy k nám dorazí čtvrtá průmyslová revoluce a co od ní očekávat?V tomto blogu se podíváme na realitu automatizované výroby (ať už plně, nebo částečně), k čemu je možné roboty využít a k čemu ne nebo proč je lidský faktor stále (většinou) nenahraditelný.
Některé zboží není vhodné pro plně automatizovanou linku, některé procesy jsou bez lidského zásahu nebo spolupráce nerealizovatelné. Přesto je cílem hromadné výroby optimální efektivita a hospodárnost s maximálním ziskem a návratností investic. Není divu, že přístup k výrobě „bez svícení“ zní tak lákavě. Co se tedy stalo poté, co zhasla světla v továrně Foxconn v čínském Šen-čenu? Měli by další výrobci následovat místního příkladu (a jak)?

Digitalizace není binární

Určité situace jednoznačně upřednostňují automatizovaný přístup bez zásahů člověka, jako například komplexní výroba elektronických součástek ve společnosti Foxconn, případně výroba v oblastech s vysokým rizikem kontaminace nebo výroba zaměřená na velké objemy a menší rozmanitost. Ale co výrobci, kteří tímto způsobem nepostupují a místo toho přesouvají velmi smíšenou výrobou v malých objemech, aby maximalizovali výběr zákazníků? Stojí jim v cestě k automatizaci jejich potřeba diverzifikovat? Naštěstí ne.
Digitalizace není binární – alespoň ne v tom smyslu, že je to všechno, nebo nic. Každý výrobce může alespoň v určitých fázích automatizaci využít. Do jaké míry, to závisí na řadě faktorů, včetně toho, jaká část výrobního procesu vyžaduje složité rozhodování a improvizaci, což jsou oblasti, které jsou jedinečně vhodné pro člověka.

Nalezení správných rolí

V současné době dochází stále častěji k přesunu pracovníků k výrobním linkám a nasazování na pozice, kde jsou jejich dovednosti nejcennější. Spíše než o tradiční provozní úkoly se jedná o oblasti dohledu a spolupráci s kolaborativními roboty (koboty), kde jde lidská rychlost a obratnost ruku v ruce s neúnavnou efektivitou automatizovaného doprovodného pracovníka.
Jak však výrobci stanovují, které části jejich linek lze automatizovat? Jak mohou zjistit, kde lze dosáhnout úspor nákladů a jaké budou konečné výsledky, než budou investovat do toho, co by se mohlo zdát jako rušivá změna? Jedná se o sféru systémového integrátora, dodavatele technologií, průmyslového partnera, který tradičním výrobcům ukáže, jak může jejich činnostem pomoci byť jen nepatrný přechod na digitalizaci.

Ověření konceptu

Důvěryhodní integrátoři jsou prvním kontaktním místem pro výrobce, kteří hledají zlepšení, a to od analýzy systému až po kompletní ověření konceptu, od samostatných aplikací na lince až po celá zařízení. Společnost OMRON také nabízí své služby v tomto procesu i své zkušební laboratoře a špičkové technologické provozy, kde lze vyrábět prototypové systémy, které přesně ukazují, jak mohou výrobci těžit z automatizace. Co tedy mohou výrobci očekávat?

Digitální pohled vpřed

Strojové vidění je rostoucí oblast automatizace s pokroky v 3D kamerových systémech, které zvyšují flexibilitu komplexních operací vychystávání a umísťování. Až donedávna mohly kamery zachytit produkty na lince pouze v pevných polohách. Dnes mohou kamery s vysokým rozlišením spolu s algoritmy strojového učení snadno identifikovat objekty náhodně umístěné v přepravních zásobnících. To výrazně zvyšuje životaschopnost kamerových systémů pro různé produkty, které pracují zvýšenou rychlostí na automatizovaných linkách.
Existuje jedna oblast, kde moderní továrně nejvíce pomáhá automatizace, a tou je robotická technologie. Od interní logistiky (pohybu materiálů a podsestav) přes výrobní linku (přes roboty na pevných linkách) až po kolaborativní jednotky – právě zde lze dosáhnout skutečných úspor. Zavedením správných robotů na správném místě lze potenciálně snížit čas, energii, bezpečnost i náklady.

Pokroky v robotické technologii

Ať už se jedná o mobilní roboty nahrazující vysokozdvižný vozík, nebo o koboty pracující po boku lidské obsluhy, efektivita a spolehlivost opakovatelnosti se zde projevují ve stále větším počtu průmyslových odvětví. Koboty se například snadno programují, zejména ve srovnání s tradičnějšími průmyslovými roboty, a lze je snadno nasazovat na různé úkoly, což je výhodné především u velmi smíšené výroby. Tam, kde je cílem vysokorychlostní opakovatelnost, jsou ideální volbou průmyslové roboty – například delta roboty. V tomto ohledu se v poslední době pokročilo v oblasti nástrojů automatizovaného balení ovoce s novými designy chapadla, jež poprvé umožňují automatizované balení měkkého ovoce s využitím průmyslových robotů.
Robotika představuje živnou půdu pro inovace a inženýři se musí mít neustále na pozoru a hledat nové a lepší způsoby, jak zvládnout tradičně náročné úkoly. Například systém mobilního manipulátoru MoMa od společnosti OMRON je hybridní koncept, který představuje kombinaci mobilního robotu, kolaborativního robotu a kamerového systému. Tato inovace kombinuje mobilitu, obratnost a přesnost a umožňuje automatizaci stále složitějších úkolů. Jak daleko se tím dostáváme do světa továren bez svícení, se teprve uvidí, ale jak výrobci nadále spolupracují s dodavateli technologií a systémovými integrátory, vize budoucnosti zůstává ve správných (lidských) rukách.

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Omron Europe

    Omron Europe