Přihlásit se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Registrovat se

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za registraci u společnosti Omron

E-mail k dokončení registrace účtu byl odeslán na adresu

Návrat na webovou stránku

získejte přímý přístup

Níže zadejte své údaje a získejte přímý přístup k obsahu na této stránce

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Objevili se technické potíže. Odeslání Vašeho formuláře nebylo úspěšné. Prosím přijměte naši omluvu a zkuste to znovu později. Podrobnosti: [detaily]

Download

Děkujeme za váš zájem

Nyní máte přístup k Spojování bodů: Automatizace podávání pro konkurenční výhodu

E-mail s potvrzením byl odeslán na

Pokračovat na stránku

Prosím nebo získejte přímý přístup a stáhněte si tento dokument

Flexible Manufacturing

Spojování bodů: Automatizace podávání pro konkurenční výhodu

Zveřejněno Flexible Manufacturing18. Červen 2024

Vývoj v oblasti robotiky usnadňuje koncepci flexibilních systémů podávání a manipulace na straně výrobní linky, které mohou zvýšit bezpečnost, produktivitu a kvalitu a zároveň řešit nedostatek pracovních sil.

Tovární automatizace obvykle začíná body. Máme tím na mysli velké, finančně náročné závody, které provádí komplexní a viditelné úkoly přidané hodnoty – ať už jde o průběžné balení, vstřikování, balení blistrů, plnění lahví, paletizaci nebo jiné hlavní výrobní procesy. Linie, které spojují tyto body dohromady – manipulace, nakládání a systémy podávání – bývají spíše řešené druhotně, a to až do té míry, že se tyto činnosti často provádějí ručně.

Může se zdát, že je jednodušší a levnější mít obsluhu, která nakládá suroviny na výrobní linku nebo podává komponenty do strojů, než utrácet za automatizaci. Jedná se však o krátkozraký pohled, který opomíjí mnoho obchodních výhod, které může automatizované podávání a manipulace na straně výrobní linky přinést z hlediska efektivity, kvality produktů, škálovatelnosti a bezpečnosti a ochrany zdraví. Je to také názor, který je stále více zastaralý vzhledem k tlaku, který na výrobní odvětví vyvíjí současná krize práce.  

Zmenšující se pracovní fond

Evropská komise uvádí, že 40 % zaměstnavatelů má potíže s nalezením adekvátně kvalifikovaných pracovníků, což potvrzuje i předpověď organizace Cedefop o potenciálním nedostatku 500 000 kvalifikovaných pracovníků ve výrobě v EU do roku 2030. Údaje Eurostatu navíc předpovídají pokles populace v EU v produktivním věku od 333 milionů v roce 2020 na 292 milionů do roku 2050, což zvyšuje tlak na nabídku pracovních sil.

V této situaci nedostatku pracovních sil a eskalujících nákladů se automatizace stává strategickým imperativem pro podniky, které chtějí dosáhnout udržitelného růstu. A to znamená věnovat pozornost nejen jednotlivým bodům, ale také liniím, které tyto body spojují. Investice do technologií, jako je robotická automatizace, strojové vidění, systémy manipulace s materiálem a inteligentní řešení podávání, jsou klíčem ke zvýšení efektivity výroby a zmírnění rizika nedostatku pracovních sil.

Autonomní a kolaborativní přístupy

Kolaborativní roboti (koboti) a autonomní mobilní roboti (tcm:342-96282) (AMR) jsou dva automatizační nástroje, které mají v tomto ohledu transformační potenciál, a očekáváme, že budou stále více převládat v automatizovaných strategiích podávání a manipulace. Tyto sofistikované stroje spojují lidskou odbornost a přesnost stroje a zahajují éru, ve které automatizace není jen nástrojem, ale nepostradatelnou součástí výrobní dokonalosti.

Po přijetí čtvrté průmyslové revoluce, která se vyznačuje sbližováním digitálních technologií a fyzických systémů, se výrobní průmysl nyní posouvá směrem k Průmyslu 5.0. V tomto paradigmatu pracují roboti a stroje společně s lidmi, zatímco cíle udržitelnosti a odolnosti přidávají další rozměr. Koboti se svými schopnostmi spolupráce a adaptability budou hrát důležitou roli při přechodu na tento nový způsob práce.  

Podpora technologií podporuje zlepšení výkonu

Vývoj v oblasti robotiky, umělé inteligence a analýzy dat také přispívá k přesvědčivému případu začlenění kobotů do návrhu manipulačních a podávacích systémů. V blízké budoucnosti očekáváme návrh kobotů, které mohou být integrovány hlouběji do pracovních postupů výroby, a s větší autonomií a inteligencí pro autonomní provádění stále složitějších úkolů.

Stejně tak agilita a flexibilita systémů AMR, které se dokáží přesně pohybovat v dynamickém výrobním prostředí a dodávat komponenty přesně tam, kde jsou zapotřebí, z nich dělají silného kandidáta na integraci do systémů manipulace s materiálem a logistiky. Stejně jako u kobotů vede i zde pokrok v podpůrných technologiích ke zlepšení výkonnosti a zvyšuje potenciál systémů AMR přidávat hodnotu. Například s dalším vývojem technologií LiDAR a simultánní lokalizace a mapování (SLAM) se budou dále zdokonalovat schopnosti autonomní navigace, optimalizovat jízdní trasy a minimalizovat doby cyklů. Tato zvýšená efektivita a schopnost reagovat umožní výrobcům rychle se přizpůsobovat měnícím se vzorcům poptávky a požadavkům na výrobu.

Existuje také obrovská příležitost využít synergie, které existují mezi koboty a systémy AMR pro provozní optimalizaci a konkurenceschopnost výroby. Využitím vzájemně se doplňujících předností obou typů robotických systémů mohou výrobci dosáhnout bezkonkurenční úrovně efektivity, produktivity a kvality v procesech doplňování na lince.

Fischer Gears: případ k uvážení

Výhody přijetí technologie kobotů jsou patrné ve společnosti Fischer Gears, kde implementace kobotů OMRON TM významně ovlivnila efektivitu výroby, využití pracovní síly a celkovou ziskovost. Automatizací procesu podávání kovových dílů do CNC strojů společnost optimalizovala svou výrobní linku a umožnila bezproblémový provoz i mimo běžnou pracovní dobu. Díky této zvýšené efektivitě získala společnost konkurenční výhodu při plnění zakázek různých velikostí.

Poučení

Z tohoto projektu a našich širších zkušeností s navrhováním automatizovaných podávacích a manipulačních systémů pro zákazníky ve zpracovatelském průmyslu jsme si odnesli několik klíčových poznatků, které lze převést do praktických doporučení pro ostatní výrobce, kteří uvažují o automatizaci.

Zaprvé, je nezbytné důkladně posoudit specifické potřeby a výzvy výrobního procesu před implementací automatizovaných řešení, což zahrnuje identifikaci úzkých míst, analýzu neefektivity pracovních postupů a hodnocení potenciální návratnosti investic, aby se zajistilo sladění s obchodními cíli. Pochopení problémů ruční manipulace je klíčem k vytvoření účinných strategií, jak je překonat.

Zadruhé, investice do pokročilých technologií, které mohou na první pohled působit jako zvýšení nákladů na projekt, se vyplatí. Inteligentní kamerové systémy a bezpečnostní prvky například zvyšují efektivitu a spolehlivost automatizovaných podávacích systémů, zajišťují jejich hladký provoz a snižují možná rizika.

Pro dlouhodobý úspěch je zásadní průběžné monitorování a optimalizace automatizovaných procesů. Pravidelné hodnocení výkonnosti a analýza dat umožňují společnostem identifikovat oblasti pro zlepšení a řídit probíhající inovace v automatizaci.

Více než jen řešení problému pracovních sil

Nahrazením ruční manipulace automatizovanými procesy mohou výrobci zmírnit nedostatek pracovních sil a zajistit dlouhodobou životaschopnost svých operací. Potenciální přínosy automatizovaného podávání a manipulace však přesahují rámec překonání nedostatku pracovních sil a přinášejí značné zisky v produktivitě, stejně jako řešení otázek zdraví a bezpečnosti, odpadu a kvality. A s neustálým pokrokem v oblasti robotiky a souvisejících technologií budou výhody spojení s automatizací jen výraznější.

Obraťte se na odborníky společnosti Omron

Máte nějaké otázky nebo potřebujete osobní radu? Neváhejte se obrátit na některého z našich specialistů.
  • Omron Europe

    Omron Europe